Uitvoering: 2020 - heden
Opdracht: Ontwerp, Installatie, Monitoring

Provincie Overijssel wil voor 2050 energieneutraal zijn. Om dit te bereiken heeft de provincie lokale bedrijven verzocht om mee te denken over oplossingen bij allerlei vraagstukken. Zo werd er onder andere gevraagd mee te denken over ‘Duurzame oplossingen voor relatief hoge temperatuur verwarming’. Want voor gebouwen of processen met een hoge temperatuurvraag zijn er – zelfs in de huidige markt – weinig passende en betaalbare
warmtepompsystemen beschikbaar.

Bij Dutek hebben wij een grote passie voor het ontwikkelen van slimme technische oplossingen. Dit vraagstuk zagen wij dan ook als een uitdaging! We zijn aan de slag gegaan en hebben lang en hard gewerkt aan een prachtige nieuwe productlijn, de DWT-serie.

Project volledig gasloos provinciehuis Overijssel

Project Dutek- Provincie Overijssel_Samenwerken aan nieuwe energie

Belang innovatie DWT serie

Nederland wil verduurzamen! Dat wordt een hele klus want in Nederland staan naar schatting 10 miljoen gebouwen: 8,5 miljoen woningen en 1,5 miljoen andere gebouwen, zoals kantoren, winkels en fabrieken. In 2020 werd nog ongeveer 90% van deze gebouwen verwarmd met gasgestookte hr-ketels. Er zijn al wel relatief veel goede oplossingen voor lage-temperatuur-verwarmingsopties. Alleen heel veel gebouwen komen hiervoor NIET in aanmerking. Ongeveer 70% van de gebouwen is namelijk gebouwd vóór 1992.

Oudere bouwstijlen zijn vaak ontworpen voor een andere energie-infrastructuur, zoals een centraal verwarmingssysteem dat op aardgas werkt. Het vervangen van een gasgestookt systeem vereist in oudere gebouwen vaak grote bouwkundige aanpassingen. Wat verduurzamen kostbaar en zeer ingrijpend maakt! En dan zijn er nog andere dilemma’s zoals bouwrestricties voor monumentale panden.

Dit was voor Dutek Energy Solutions de reden om op zoek te gaan naar oplossingen die wél werken voor hoge temperatuurvragen. Met als resultaat de  innovatieve DWT HT-serie. Door slim ontwerp en het gebruik van nieuwe technieken hebben we een zeer efficiënte warmtepomp ontwikkeld. Die een hoge temperatuur kan produceren, werkt met natuurlijke koudemiddelen én een hoog rendement behaald. Provinciehuis Overijssel heeft de allereerste DWT-warmtepompen in gebruik genomen.


Provinciehuis Overijssel

Het Provinciehuis van Overijssel (in de provinciehoofdstad Zwolle) werd gebouwd in 1972. Het zes verdiepingen tellende gebouw bestaat uit drie delen: een kantoorgedeelte, de brug en het bestuurscentrum. Het is de werkplek van ongeveer duizend mensen.

Situatie
Het Provinciehuis Overijssel wordt gekoeld door middel van een WKO en grotendeels verwarmd met behulp van gasgestookte CV ketels. Om het gebouw volledig gasloos te laten functioneren moeten bestaande systemen vervangen worden met een duurzaam alternatief. 

Project Dutek - provinciehuis Overijssel

Eisen
Eén van de belangrijkste eisen voor het provinciehuis was dat het nieuwe energiesysteem een hoge temperatuur kan bereiken. Het gebouw komt niet in aanmerking voor een ingrijpende verbouwing, waardoor het bestaande afgiftesysteem (radiatoren) moet blijven. Daarnaast moet er altijd voldoende warm tapwater beschikbaar zijn. Naast de ‘normale’ basiseisen (zoals vermogen, rendement, kwaliteit, geluidsniveau) die iedereen bij een aankoop heeft, was het de wens dat het warmtepompsysteem werkt met een natuurlijk koudemiddel. Dit zorgt er namelijk voor dat het systeem toekomstbestendig is. 

Warm tapwater

Om het gebouw van warm tapwater te voorzien heeft Dutek Energy Solutions twee warmtepompen (DWT 50-HT) geïnstalleerd. Deze warmtepompen worden ingezet om warm tapwater tot 75°C op te warmen. Daarnaast kunnen de warmtepompen ook ingezet worden voor de verwarming van het provinciehuis.

De warmtepompen zijn gekoppeld aan een hydromodule van Dutek Energy Solutions. Wij leveren onze hydromodules prefab op, dit heeft als voordeel dat onze monteurs niet iedere dag met een bus vol spullen naar de bouwplaats hoeven. Wij ontwerpen de hydromodules zelf en tekenen deze in 3d uit. Vervolgens bouwen en testen we de systemen op onze productielocatie. Eenmaal op locatie is het dan een kwestie van aansluiten en inbedrijfstellen.

Verwarmen

Verwarmen gebeurt in het provinciehuis met de DWT 300-HT. De CV ketels werden vervangen door een grote DWT 300-HT warmtepomp van Dutek Energy Solutions. Deze warmtepomp kan samen met de andere warmtepompen voldoende vermogen leveren om het provinciehuis in de winter duurzaam te verwarmen.

Koelen

In de zomer wordt het pand duurzaam gekoeld door middel van gekoeld water uit de WKO. Aanvullend kunnen de warmtepompen van Dutek worden ingezet om extra koude te leveren. De overtollige warmte wordt afgevoerd naar de WKO of droge koeler op het dak.