Uitvoering: 2020 - heden
Opdracht: Ontwerp, Installatie, Monitoring

Provincie Overijssel wil voor 2050 energieneutraal zijn. Om dit te bereiken heeft de provincie lokale bedrijven verzocht om mee te denken over oplossingen bij allerlei vraagstukken. Zo werd er onder andere gevraagd mee te denken over ‘Duurzame oplossingen voor relatief hoog temperatuur verwarming’. Wij zijn dit vraagstuk grondig gaan onderzoeken en kwamen tot de conclusie dat er inderdaad geen goede oplossingen bestonden voor verwarming met een hoge temperatuur warmtevraag. En dus zagen wij mogelijkheden voor Dutek Energy solutions. 

Bij Dutek hebben wij namelijk een grote passie voor het ontwikkelen van slimme technische oplossingen. Dit vraagstuk zagen wij dan ook direct als een uitdaging! We zijn aan de slag gegaan en hebben lang en hard gewerkt aan een prachtige nieuwe productlijn, de DWT-serie. De DWT-serie bestaat uit toekomstbestendige warmtepompsystemen voor o.a. gebouwen met een hoge temperatuur warmtevraag. Door het gebruik van natuurlijk koudemiddel en hoogwaardige componenten bieden wij een betrouwbare duurzame warmtepomp met een hoog rendement.

Deze productontwikkeling resulteerde in een mooi project, een volledig gasloos provinciehuis Overijssel, te Zwolle:

  • Warmtepomp DWT 50-HT (Ontwikkeling, Installatie, Monitoring)
  • Hydromodule (Ontwikkeling, Installatie)
  • Warmtepomp DWT 300-HT (Ontwikkeling, Installatie, Monitoring)
Project Dutek- Provincie Overijssel_Samenwerken aan nieuwe energie

Innovatie – DWT serie

Nederland wil verduurzamen! Dat wordt een hele klus want in Nederland staan naar schatting 10 miljoen gebouwen: 8,5 miljoen woningen en 1,5 miljoen andere gebouwen, zoals kantoren, winkels en fabrieken. In 2020 werd nog ongeveer 90% van deze gebouwen verwarmd met gasgestookte hr-ketels. Er zijn al wel relatief veel goede oplossingen voor lage-temperatuur-verwarmingsopties. Alleen heel veel gebouwen komen hiervoor NIET in aanmerking.

Ongeveer 70% van de gebouwen is namelijk gebouwd vóór 1992. Oudere bouwstijlen zijn vaak ontworpen voor een andere energie-infrastructuur, zoals een centraal verwarmingssysteem dat op aardgas werkt. Het vervangen van een gasgestookt systeem vereist in oudere gebouwen vaak grote bouwkundige aanpassingen. Wat verduurzamen kostbaar en zeer ingrijpend maakt! En dan zijn er nog andere dilemma’s zoals bouwrestricties voor monumentale panden.

Dit was voor Dutek Energy solutions de reden om op zoek te gaan naar oplossingen die wél werken. Het resultaat is de DWT serie van Dutek Energy solutions. De DWT serie biedt toekomstbestendige warmtepompsystemen:

DWT serie
Vermogensrange 50 kW*
150 kW*
300 kW*
*Voor de HT-varianten geldig bij: Verdampertraject 12°C – 6°C, Condensortraject 65°C-75°C
Breed inzetbaar De warmtepompsystemen kunnen aangesloten worden op diverse soorten bronnen. Zoals WKO’s, PVT of dry coolers.
Hoog rendement Door slim ontwerp (met een volledig traploze modulering) behaald het warmtepompsysteem een hoog rendement. Daarnaast zorgt de intelligente regeling van de DWT-warmtepompen ervoor dat er een zo hoog mogelijk rendement geleverd wordt bij de gevraagde temperatuurtrajecten.
Natuurlijk koudemiddel

Beter voor het milieu en toekomstbestendig! De komende jaren moet vanwege wet- en regelgeving het Global Warming Potential (GWP) van  koudemiddelen verlaagt worden. Omdat emissies bleven stijgen heeft de EU al in 2014 de eerste regelgeving ingevoerd om de conventionele koudemiddelen snel uit te faseren.

Natuurlijke koudemiddelen hebben een laag GWP (3), en zijn daardoor toekomstbestendig. Bij Dutek Energy solutions werken wij alleen met natuurlijke koudemiddelen. Voor LT bronnen zoals droge koelers of P(V)T wordt er gebruik gemaakt van het natuurlijke koudemiddel propaan. Hierbij is er een condensoruittrede tot 65 °C.
Voor MT bronnen zoals WKO, oppervlakte- of afvalwater wordt gebruik gemaakt van het natuurlijke koudemiddel isobutaan. Hierbij is er een condensoruittrede tot 85°C.

Lange levensduur De warmtepomp is geproduceerd met materialen van hoogwaardige kwaliteit.

Provinciehuis Overijssel

Het Provinciehuis van Overijssel (in de provinciehoofdstad Zwolle) werd gebouwd in 1972. Het zes verdiepingen tellende gebouw bestaat uit drie delen: een kantoorgedeelte, de brug en het bestuurscentrum. Het is de werkplek van ongeveer duizend mensen.

Situatie
Het Provinciehuis Overijssel wordt gekoeld door middel van een WKO en grotendeels verwarmd met behulp van gasgestookte CV ketels. Om het gebouw volledig gasloos te laten functioneren moeten bestaande systemen vervangen worden met een duurzaam alternatief. Maar wel met een systeem waarmee radiatoren gebruikt kunnen blijven worden én wat kan zorgen voor voldoende warm tapwater.

Project Dutek - provinciehuis Overijssel

Eisen
Eén van de belangrijkste eisen voor het provinciehuis was dat het nieuwe energiesysteem een hoge temperatuur kan bereiken. Zodat het bestaande afgiftesysteem kan blijven en er altijd voldoende warm tapwater beschikbaar is. En dat het systeem werkt o.b.v. een natuurlijk koudemiddel. Dit zorgt ervoor dat het systeem toekomstbestendig is, samen met de ‘normale’ basiseisen (zoals vermogen, rendement, kwaliteit, geluidsniveau) die iedereen bij een aankoop heeft uiteraard.

Warm tapwater

Om het gebouw van warm tapwater te voorzien heeft Dutek Energy solutions twee warmtepompen (DWT 50-HT) geïnstalleerd. Deze warmtepompen worden ingezet om warm tapwater tot 75°C op te warmen. Daarnaast kunnen de warmtepompen ook ingezet worden voor de verwarming van het provinciehuis.

De warmtepompen zijn gekoppeld aan een hydromodule. Door ons ontworpen als een prefab hydromodule. Dit heeft als voordeel dat onze monteur niet elke dag met een bus vol spullen naar de bouwplaats hoeft. We hebben de hydromodule in 3d uitgetekend, opgebouwd en getest in onze werkplaats. Eenmaal op locatie was het een kwestie van aansluiten en inbedrijfstellen.

Verwarmen

Verwarmen gebeurt in het provinciehuis na aankomende zomer met de DWT 300-HT. Het provinciehuis wil dit jaar volledig van het gas af. De huidige CV ketels worden vervangen door een grote DWT 300-HT warmtepomp van Dutek. Deze warmtepomp kan samen met de andere warmtepompen voldoende vermogen leveren om het provinciehuis in de winter duurzaam te verwarmen.

Koelen

In de zomer wordt het pand duurzaam gekoeld door middel van gekoeld water uit de WKO. Aanvullend kunnen de warmtepompen van Dutek worden ingezet om extra koude te leveren. De overtollige warmte wordt afgevoerd naar de WKO of droge koeler op het dak.