PVT in Warmtepomptechniek
Innovatieve oplossing
PVT-panelen combineren fotovoltaïsche (PV) en thermische (T) technologie in één geïntegreerd systeem. Zo wordt niet alleen elektriciteit opgewekt, maar ook de warmte uit zonlicht benut. Deze warmte kan direct worden ingezet als energiebron voor een warmtepomp.
Bij het selecteren van een warmtepompcentrale kunnen PVT-panelen dienen als bron. Dit verlaagt niet alleen de CO₂-uitstoot, maar biedt ook praktische oplossingen voor veelvoorkomende uitdagingen bij het verduurzamen van gebouwen en processen:
- Geen geschikte ondergrond voor WKO
Waar een Warmte-Koude Opslag (WKO) niet mogelijk is, vanwege beperkte ruimte of ongeschikte bodemgesteldheid, zijn PVT-panelen een perfect alternatief. - Strenge geluidseisen
PVT-panelen werken geruisloos, wat ze ideaal maakt voor toepassingen in woonwijken en utiliteitsgebouwen, waar geluidseisen vaak een rol spelen. - Onderhoudsarm en hoog rendement
PVT-panelen combineren elektriciteits- en warmteopwekking in één systeem. Dit verlaagt de onderhoudsbehoefte en verhoogt de efficiëntie, waardoor het een zeer rendabele keuze is. - Compact formaat
PVT-panelen zijn ruimtebesparend en eenvoudig te integreren op daken of andere beschikbare oppervlakken.
Met deze voordelen is de combinatie van PVT-panelen en warmtepompen geschikt voor een breed scala aan toepassingen, waaronder woongebouwen, utiliteitsprojecten en industriële processen.
PVT Bronmodule (DBT-serie)
PVT Bronmodule
PVT-Bronmodules van Dutek zijn specifiek ontworpen om warmte uit PVT-panelen optimaal te benutten. Met een praktisch en symmetrisch ontwerp zorgen de PVT-modules uit de DBT-serie voor een gelijkmatige verdeling van warmte en energie. Onze geavanceerde regelsoftware ClimateSync optimaliseert hierbij de werking van de afzonderlijke module, en zorgt er tegelijk voor dat alle modules binnen de warmtepompcentrale efficiënt samenwerken.
Binnen de PVT-modules zorgen hoogwaardige pompen voor een efficiënte watercirculatie, terwijl actuatoren zorgen voor een optimale verdeling en efficiënte werking. De waterstroom en andere belangrijke gegevens worden nauwkeurig gemeten door sensoren en flowmeters. Zodat er realtime een analyse kan worden gemaakt, en er automatisch aanpassingen doorgevoerd kunnen worden om de prestaties te maximaliseren. Dankzij de geïntegreerde HMI is de PVT-module eenvoudig te bedienen en te monitoren.
Subsidies & Regelingen
Tip: Controleer op financiële voordelen
Warmtepompen van Dutek maken uitsluitend gebruik van natuurlijke koudemiddelen. Onze Hoge-Temperatuur warmtepompen werken met isobutaan (R600a) en de Lage- en Medium-Temperatuur warmtepompen met propaan (R290). Beide koudemiddelen bieden uitstekende thermodynamische eigenschappen, waardoor de warmtepompen zelfs bij lage buitentemperaturen optimaal presteren.
In Nederland zijn er aantrekkelijke subsidiemogelijkheden en fiscale regelingen voor de combinatie van PVT-panelen en warmtepompen met natuurlijke koudemiddelen. Deze kunnen de totale investeringskosten aanzienlijk verlagen, enkele voorbeelden:
- InvesteringsSubsidie Duurzame Energie (ISDE)
Deze subsidie is beschikbaar voor zowel PVT-panelen als warmtepompen. Voor warmtepompen met natuurlijke koudemiddelen, zoals propaan (R290) en isobutaan (R600a), kan een hogere subsidie worden toegekend vanwege hun lagere milieu-impact. - Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++)
De SDE++ is een exploitatiesubsidie voor organisaties die grootschalig hernieuwbare energie opwekken of de CO₂-uitstoot verminderen. Deze regeling biedt een vergoeding per opgewekte eenheid energie, gedurende de gebruiksperiode van bijvoorbeeld PVT-panelen of een warmtepompcentrale. De verlaging van operationele kosten en de lange looptijd van deze subsidie maken investeringen in duurzame energiesystemen zeer aantrekkelijk. - Energie-InvesteringsAftrek (EIA)
Deze fiscale regeling stimuleert ondernemers te investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie. Met de EIA kan een deel van de investeringskosten van de fiscale winst afgetrokken worden, naast de gebruikelijke afschrijving. Dit verlaagt de belastingdruk en maakt investeringen in bijvoorbeeld warmtepompen of PVT-panelen financieel aantrekkelijker. Zeker voor grote projecten kan de EIA een aanzienlijke besparing opleveren. - Lokale subsidies
Sommige gemeentes en provincies bieden extra subsidies voor duurzame energieoplossingen. Het is de moeite waard om te controleren welke aanvullende regelingen er in uw regio beschikbaar zijn.
Meer weten over PVT als bron bij een warmtepompcentrale?
Benieuwd hoe deze innovatieve technieken ingezet kunnen worden bij uw verduurzamingsvraagstuk? Neem gerust contact op voor advies of meer informatie. Ons team staat klaar om mee te denken over de mogelijkheden!